joi, 17 noiembrie 2016

Ce trebuie sa stii despre sistemul tau imunitar?

Organismul nostru reuseste sa se apere zilnic de boli si virusuri datorita sistemului imunitar care il apara. Acesta se dezvolta odata cu organismul si trece prin mai multe faze care il pot face sa fie mai putin eficient. De exemplu, in perioada de crestere copiii sunt predispusi la boli din cauza ca sistemul lor imunitar nu este dezvoltat complet. De asemenea, la batranete, sistemul imunitar nu mai apara eficient organismul care este slabit.

Pentru ca e foarte important sa stim cat mai multe despre organismul nostru, am cautat cateva informatii care sa te ajute sa afli mai multe lucruri despre intarirea sistemului imunitar.


Care sunt componentele sistemului imunitar?

Globulele albe sunt considerate un factor esential in apararea organismului. Ele sunt mai mari decat globulele rosii si se misca independent in fluxul sanguin. Acest lucru le permite sa ajunga rapid la locul infectiei. Globulele albe distrug bacteriile, celulele afectate sau imbatranite si dezvolta imunitatea. 

Sistemul limfatic are si el un rol foarte important in sistemul imunitar. Acesta e alcatuit din mai multe organe (splina, timus, nodulii limfatici si amigdale) si limfa. Rolul sistemului limfatic este de a elimina toxinele si de a curata organismul la nivel celular.


Cum poate fi slabit sistemul imunitar?

Sunt multi factori ce iti pot slabi sistemul de aparare al organismului. Printre ei se numara poluarea, factorii genetici, stresul, consumul excesiv de alcool sau tutun, administrarea incorecta si pe o perioada mult prea indelungata a unor medicamente, alimentatia nepotrivita si alte obiceiuri nesanatoase. Toate acestea vor afecta sistemul imunitar al oricarei persoane.

Pe langa cauzele de mai sus, chiar si tratamentele medicale, fie ele medicamentoase sau nu, pot slabi sistemul de aparare al organismului.

Cum stii ca ai sistemul imunitar slabit?

Trebuie sa stii ca sa ai un sistem imunitar slabit este mai grav decat sa ai o boala. Din cauza faptului ca nu poti sa te aperi de virusuri si microbi poti sa suferi de anumite afectiuni mult mai des decat de obicei, poti sa suferi de infectii de trei, patru ori pe an. Afectiunile de care suferi cand ai sistemul imunitar slabit sunt mult mai incapatanate, simptomele sunt puternice, iar timpul de vindecare va fi intotdeauna mai mare. Tot din cauza unui sistem imunitar slabit este posibil sa suferi in acelasi timp de mai multe afuctiuni care sa aiba nevoie de o medicatie foarte puternica.

Ce ar trebui sa faci pentru a-ti intari sistemul imunitar?

Conform Alphega-farmacie.ro, primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a avea un sistem imunitar mai puternic este sa ai o alimentatie corecta, bogata in vitamina A, C, E si Zinc. E vital sa consumi fructe si legume proaspete, alune si condimente naturale. Suplimentele alimentare nu pot inlocui un mod de viata sanatos, de aceea te sfatuim sa incluzi aceste vitamine in alimentatia ta zilnica.

In plus, trebuie sa eviti stresul, sa dormi suficient si sa faci miscare. Sportul reduce stresul si imbunatateste starea de spirit, care poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar. Daca faci toate lucrurile pe care le-am mentionat mai sus, nu ai de ce sa te ingrijorezi