vineri, 15 mai 2020

Basarabia din privirea noastra

Drumul spre libertate, democratie si prosperitate e greu. Nu se face de pe o zi pe alta. Nu poti implanta aceste valori la nivelul conducerii unei tari la fel de repede precum poti muta un dulap de bucatarie. Si mai ales, nu ii poti convinge pe oameni din prima ca aceste lucruri pot exista si la ei in tara. Priviti Romania ultimilor 20 de ani. Priviti Irakul post Saddam. Priviti Republica Moldova. Ciudat mai suna! Parca i-am spune Romaniei-Republica Socialista Romania. Asa ca, priviti Basarabia! Pentru prima data in istorie, comunistii pot fi alungati de la conducerea tarii smulse din inima Romaniei. Daca se unesc(si sunt semnale in acest sens) partidele din opozitie detin majoritatea! Alegerile de miercuri au aratat o schimbare de situatie cu 180 de grade. S-a furat din nou la urne, dar n-a mai fost de ajuns. Acesta nu e un articol despre politica. E despre evolutia umana. E un exemplu clar si sfasietor prin puterea sa despre cum oamenii isi pot croi drum in viata. In ciuda barierelor. In ciuda zidurile care au fost create sa ne desparta unii de ceilalti. Basarabenii sunt prost priviti in Romania. Asta e adevarul. Mereu au fost considerati inferiori, desi la fiecare vizita a vreunui presedinte al Romaniei ei strigau: Unire, frati romani!. Uitati-va la aceste poze! Priviti-i in ochi! Si apoi incercati sa mai spuneti ca sunteti defavorizati si ghinionisti! Viata are regulile sale nescrise si dure. De multe ori esti in inferioritate. De multe ori stii ca va fi al naibii de greu sa schimbi mersul lucrurilor. Stii ca va dura si ca va durea. Dar in ciuda acestor previziuni, pui mana pe portavoce si infrunti bastoanele. Asta trebuie sa tina minte cei care le spun propriilor copii ca nu pot face un anumit lucru in viata. Asta trebuie sa vada oamenii care se victimizeaza si au impresia ca numai lor li se intampla toate. E suficient sa vezi tinerii morti in inchisorile din Chisinau in primavara lui 2009 pentru a realiza ce viata buna ai. E de ajuns sa privesti fata batuta a omului infasurat cu steagul Romaniei. Aceste fiinte reprezinta pariul contra renuntarii care zace in fiecare dintre noi. Luptam nu doar pentru noi. Ci in primul rand pentru cei care vor veni cand noi nu vom mai fi si vor duce mesajul nostru mai departe. Peste munti, peste vai, peste veacuri, peste timpuri. Si peste generatii care vor afla cum in anul 2009 s-a mai facut un pas spre obtinerea dreptului de a fi liber. Adio, Voronin! Viitorul bate la usa. Noi suntem. Pozele le-am luat de aici. Acest articol a fost scris pe sambata, august 1st, 2009 la 1:12 pm si este inscris in Dezvoltare personala. Poti urmari orice raspuns la aceste articole prin intretinere RSS 2.0. You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu:

  1. Buna ziua, ma numesc Marius Calugaru, reprezint firma de publicitate online Perspektive Vision si va contactez pentru a va propune o colaborare pe termen lung care sa implice postarea de articole pentru promovarea clientilor nostri pe site-urile reprezentate de dumneavoastra.

    Ma intereseaza sa-mi trimiteti pretul pentru urmatorul serviciu:
    - articol redactat de echipa noastra si postat pe site-ul dumneavoastra

    Daca oferiti si alte servicii puteti sa-mi trimiteti si preturile pentru acestea.

    In cazul in care aveti pregatit si un rate card mi-l puteti trimite. Ma intereseaza o colaborare pe termen lung. Daca doriti putem discuta la telefon mai multe detalii. Ma puteti contacta la nr. 0785351511.

    RăspundețiȘtergere