vineri, 17 februarie 2017

Lacrosse

Lacrosse este un sport extrem de putin cunoscut in Romania, in mare parte datorita semnificatiei istorice. Aparitia exacta a sportului nu a fost consemnata, dar primul contact al popoarelor vestice cu acest mod de joaca a fost atunci cand au intalnit triburile de amerindieni Iroquois. Acestia alcatuiau acest joc pe terenuri cu lungimi de pana la 500 de metri in care intre 100 si aproximativ 1000 de oameni incercau sa arunce mingea in locurile special desemnate. Acest proces era unul ritualic fiind dedicat Zeului Creatiei.

Semnificatia moderna

Regulile lacrosse sunt ca in urma paselor si a contactelor cu ceilalti jucatori sa reusesti sa arunci mingea in poarta adversa. Exista mai multe tipuri de jucatori: de atac, defensivi sau de banda. Sportul este considerat a fi unul de contact si foarte dur, jucatorii necesitand protectii pentru piept, umeri si casti. Principalele efecte pe care acest sport le imprima celor care incearca sa il joace sunt o conditie fizica buna, obsinuinta confruntarilor fizice, jocul foarte bun in echipa si calitatile de lider. Chiar daca amerindienii foloseau cateva bete la capatul carora agatau cateva fire de piele pentru a prinde mingea, trasaturile moderne ale jocului au mentinut acest concept si l-au pastrat aproape neschimbat.

Prezenta in Ivy League

Lacrosse este printre sporturile cele mai populare in cadrul Ivy League. Aceasta liga se refera la cele mai bune colegii si universitati din Statele Unite ale Americii. Astfel, sportul a capatat o tenta exclusivista in zilele noastre, in opozitie completa cu ritualul religios al amerindienilor care l-au creat.